Gözlüklü ayı

Gözlüklü ayı, Güney Amerika'da yaşayan ayı ailesinin bir türüdür.

Gözlüklü ayılar Güney Amerika kıtasının batı ve güney bölgelerinde - Doğu Panama'da, Kolombiya'nın batı bölgelerinde, Venezuela, Peru ve Ekvador'da yaşar. Buna ek olarak, türlerin temsilcileri batı Kolombiya ve Doğu Panama'da bulunur. Ayrıca, hayvan Arjantin'in kuzey-batısında ve Bolivya'da bulunur.

Gözlüklü Ayı (Tremarctos ornatus).

Nüfus düşük. Bu ayılar bu güne kadar hayatta kalmayı başardılar, ancak tehlike sırasında Andes'te yetişen yüksek ağaçlara tırmandılar. Gözlük ayıları popülasyonu Kırmızı Kitap'ta listelenmiştir, bu hayvanlar yasalarla korunmaktadır.

Gözlük ayı görünümü

Gözlüklü ayı oldukça küçük bir boyuta sahiptir: Vücudunun uzunluğu 120-200 santimetre arasında değişir, sol taraftaki yükseklik 60-90 santimetreye ulaşır.

Erkeklerin ağırlığı 100-200 kilogram arasında değişmektedir ve kadınlar çok daha az - 35-85 kilogram arasındadır. Kuyruk uzunluğu 8-10 santimetredir.

Gözlüklü ayı - yırtıcı bir canavar.

Deri siyah, kürk uzun. Bu türün ayırt edici bir özelliği göz çevresindeki beyaz halkalardır. Boğazda ve namluda da beyaz renk mevcuttur. Fakat beyaz rengin zayıf bir şekilde ifade edildiği veya tamamen bulunmadığı bireyler var. Ayının gövdesi masif, bacakları kısa, başı büyük, kulakları ve gözleri küçüktür. Namlu diğer kardeşlerinkinden çok daha kısa.

Gözlüklü Ayı Davranışı ve Beslenme

Bu ayılar zamanlarının çoğunu yalnız başına geçirirler, sadece üreme mevsimi için dişi ve erkek bir çift oluşturur. Her canavarın kendi bölgesi vardır. Gözlüklü ayılar doğada huzurlu, bu yüzden sınırlarını aşan yabancılarla çatışmalara girmemeyi tercih ediyorlar. Ayılar basitçe büyür ve davetsiz misafir uzaklaşır.

Tüm ayılar arasında, bu tür en çok bitki besinlerini kullanır.

Sadece yavruları olan dişiler saldırgandır. Ayılar cesaretle bebeklerini korur, iyilikleri için ölmeye bile hazırlar. Bir kadın yavrularının güvenliğini tehdit ederse bir adama saldırabilir.

Fakat çoğu zaman gözlüklü ayılar tehlikeden kaçmayı ve uzun boylu ağaçlara tırmanmayı tercih eder. Şubelerden 30 metreye kadar ulaşabilen yüksek platformlar inşa ediyorlar. Muhteşem ayılar bu platformları dinlenmek ve yiyecek depolamak için kullanırlar. Bu nedenle, kaçak avcıların bu ayıları avlamaları oldukça zordur.

Ayı ailesinin tamamı içinde bu türler en otçudur. Bitki yiyecekleri diyetin% 95'ini, et ise toplam diyetin sadece% 5'ini oluşturur. Gözlüklü ayılar çoğunlukla orkide soğanları, hurma fındıkları, kökleri, yaprakları, sürgünler ve meyvelerle beslenir. Canavarın en sevdiği lezzet bal, şeker kamışı ve mısır. Hayvan yiyeceklerinden, bu ayılar fareleri, tavşanları, kuşları ve yumurtalarını yerler. Ek olarak, gözlüklü ayılar ungulates'te avlanır. Bu hayvanlar çürüğü küçümseme, görünüşe göre bir boğucu et onları çekiyor.

Gözlüklü ayı - diğer ayılarla karşılaştırıldığında çok büyük değil.

Üreme ve uzun ömür

Bu sürenin de dahil olduğu gebelik süresi 8-8,5 aydır. Kadın 1-3 yavru doğurur. Çocuklar kör ve tamamen çaresiz, 300-350 gramdan daha ağır değiller. Ancak yavrular hızla büyür ve bir ay içinde iniden çıkmaya başlarlar.

6 aylıkken, bebekler her yerde annelerine eşlik eder. Anneleri, onlara nasıl sağlıklı bitki besinlerini yiyip bulabileceklerini öğretiyor. Yavrular annelerini 2 yaşına kadar terk etmiyorlar, daha sonra bağımsız bir yaşam sürmeye başlıyorlar.

Vahşi ayılardaki gözlüklü ayıların yaşam süresi maksimum 20-22 yıl ve esaret altında ise 25-27 yıl kadar yaşarlar. Moskova hayvanat bahçesinde, ayı Klausina otuz yaşına kadar hayatta kaldı.

Çocuk gözlüklü ayı.

Gözlüklü Ayının Düşmanları

Gözlüklü ayılar 3 düşmana sahiptir - bir puma, bir jaguar ve bir adam. İnsanlar türlerin temsilcilerinin en tehlikeli düşmanıdır, bir zamanlar sayısız nüfusu neredeyse yok etti.

Gözlüklü ayılar avlanır, çünkü safra kesesi halk hekimliğinde değerlidir. Ayrıca, tür sayısındaki düşüş tarım arazilerinin büyümesinden etkilenmiştir.

Bugün sadece kaçak avcılar bu ayıları avlıyor. Bazı çiftçiler aynı zamanda hayvanlara saldırırlarsa bu hayvanları vururlar. Bugün, nüfus sabit bir seviyede tutulur, ancak herhangi bir zamanda düşebilir.

Yorumunuzu Bırakın